ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ;

Τι είναι η διαφθορά;

Διαφθορά είναι η κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος. Εκφράζεται με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως οι μίζες και τα φακελάκια, οι “γνωστοί” που μας “βολέβουν”, η φοροδιαφυγή και οι “χάρες”.

Γιατί είναι τόσο βλαβερή;

Δυστυχώς στην κοινωνία μας η διαφθορά έχει γίνει συστηματική και κοινωνικά αποδεκτή – παίρνει και δίνει σε όλα τα στρώματα της ζωής μας. Μπορεί να μας αποφέρει προσωρινό προσωπικό όφελος, αλλά συλλογικά φθείρει την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη στην κοινωνία μας και κάνει την οικονομία μας δυσβάσταχτα δυσλειτουργική – και βιώνουμε ακόμα, καθημερινά, τις επιπτώσεις της διαφθοράς των τελευταίων ετών.

Τι μπορώ να κάνω εγώ;

Το πρώτο βήμα είναι να πάψουμε να δεχόμαστε τη διαφθορά ως κανονική, και με τη σιωπή μας να γινόμαστε όλοι συνένοχοι στην διαιώνισή της. Εάν χρειάζεται να λαδώσεις για να κάνεις τη συναλλαγή σου με το κράτος, δήλωσέ το ανώνυμα εδώ. Εάν σου ζητηθεί δωροδοκία από δημόσιο υπάλληλο, δήλωσέ το ανώνυμα εδώ. Εξετάζουμε όλες τις υποβολές και δημοσιεύουμε τα ονόματα αυτών που υπονομεύουν τα θεμέλια της κοινωνίας μας. Εάν αρχίσουμε να φερόμαστε όλοι σαν οι τοίχοι να είχαν αυτιά, θα χτίσουμε ένα πιο γερό, παραγωγικό και φωτεινό μέλλον για τα παιδιά μας.